Logo-1

Πως θα προλάβουμε και θα θεραπεύσουμε ένα ηλιακό έγκαυμα; Ο ήλιος του καλοκαιριού είναι ζεστός, λαμπερός & ιδιαίτερα ευεργετικός για την σωματική και ψυχική υγεία τη δική μας και των παιδιών μας. Είναι πραγματικά Πηγή Ζωής! Μας ζεσταίνει, μας φωτίζει, αλλά και…μας καίει!

Ιδιαίτερα τα παιδιά, λόγω της ευάλωτης και λεπτότερης επιδερμίδας τους είναι πιο δεκτικά στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου και μπορούν να υποστούν ηλιακό έγκαυμα πολύ πιο γρήγορα και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες από ότι εμείς οι ενήλικοι.

Στα παιδιά το ηλιακό έγκαυμα πρέπει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ να αποφεύγεται!

Γιατί;
Διότι η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο προκαλεί βλάβες στο DNA και μειώνει τη λειτουργικότητα των δερματικών κυττάρων. Δυο σοβαρά ηλιακά εγκαύματα πριν από τα 18 χρόνια ζωής διπλασιάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου δέρματος στην ενήλικη ζωή, πέντε την τριπλασιάζουν.
Γίνεται σαφές, λοιπόν, πως τα μέτρα ηλιοπροφύλαξης στα παιδιά είναι άκρως απαραίτητα και χρειάζεται να εφαρμόζονται επακριβώς, με ιδιαίτερη φροντίδα, επαναληψιμότητα και ένταση.

Για τα παιδιά:

Ιδιαιτέρως θα ήθελα να τονίσω ότι:

Αν παρ’ ελπίδα δεν καταφέραμε να προλάβουμε ένα ηλιακό έγκαυμα, και δούμε πως η έκθεση στον ήλιο έχει προκαλέσει στο παιδί δέρμα κόκκινο, ζεστό ή επώδυνο (αρχόμενη εικόνα ηλιακού εγκαύματος δηλαδή), τότε:

Το μεγαλύτερο μυστικό για την επιτυχημένη προστασία των παιδιών μας από τον ήλιο, είναι η τήρηση αυτών των μέτρων πρωτίστως από μας, δίνοντάς τους το ωφέλιμο παράδειγμα.

Γιατί τα παιδιά, πότε μα ποτέ, δεν αποτυγχάνουν να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας…