Logo-1

Τι πρέπει να ξέρουμε για τους ιούς Coxsackie στα παιδιά;

Από την δική μου παρατήρηση κι εμπειρία, η ανησυχία, για την οποιαδήποτε δυνητική «απειλή» γύρω μας, υπαρκτή ή μη, θεωρώ πως δεν είναι χρήσιμο ούτε βοηθητικό, να την αφήνουμε να καταλαμβάνει χώρο στη σκέψη μας.

Η ενημέρωση ωστόσο και η ορθή πληροφόρηση για τις δυνητικές «απειλές» γύρω μας, είναι εξαιρετικά χρήσιμη, ώστε να γνωρίζουμε και να προστατευόμαστε.

Οι ιοί Coxsackie

Οι ιοί Coxsackie, λοιπόν, είναι μια ομάδα ιών οι οποιοί ανήκουν στο γένος των εντεροϊών και αποτελούνται από αρκετούς υποτύπους τόσο της ομάδας Α όσο και της ομάδας Β.

Οι εντεροϊοί είναι ανθεκτικοί ιοί, και σε θερμοκρασία δωματίου διατηρούν την δραστηριότητά τους για πολλές μέρες. Γι’ αυτό και ο χρόνος του σταδίου επώασης, από την ώρα δηλαδή που κάποιος θα μολυνθεί μέχρι την ώρα που θα εμφανίσει τη νόσο, κυμαίνεται από 2 έως 12 ημέρες.

Μεταδίδονται από άτομο σε άτομο κυρίως με την εντεροστοματική οδό (όταν δηλ. δεν έχουμε πλύνει καλά τα χέρια μας μετά την τουαλέτα ή πριν το φαγητό), και ενδεχομένως, με την αναπνευστική οδό, ιδιαίτερα σε ανεπαρκείς συνθήκες υγιεινής (φτάρνισμα, βήχας κλπ).

Η λοίμωξη από τους ιούς Coxsackie προκαλεί κλινική εικόνα που ποικίλλει σε βαρύτητα από ασυμπτωματική μέχρι πολύ σοβαρή, ανάλογα με τον τύπο του ιού, την ηλικία του παιδιού και το ανοσολογικό του υπόστρωμα. Γενικά στα νεογνά και τα βρέφη η λοίμωξη είναι βαρύτερη, ενώ στα μεγαλύτερα παιδιά έχει καλοήθη πορεία. Κάθε ομάδα εντεροϊών προσβάλλει κατά προτίμηση συγκεκριμένα όργανα.

Οι ιοί Coxsackie μπορεί, λοιπόν, να προκαλέσουν μια ευρεία ποικιλία συμπτωμάτων όπως φαρυγγίτιδα, δερματικές βλάβες, πυρετό, δυσκολία στην κατάποση, κοιλιακή δυσφορία ή ναυτία.

Εάν το παιδί σας έχει λοίμωξη Coxsackie, μπορεί επίσης να έχει:

Πιο σπάνια οι συγκεκριμένοι ιοί μπορούν να προκαλέσουν πιο σοβαρές λοιμώξεις που ενδεχομένως να χρειαστούν ενδονοσοκομειακή αντιμετώπιση, όπως μυοκαρδίτιδα, άσηπτη μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα καθώς και μεμονωμένη προσβολή άλλων οργάνων του σώματος.

Η συχνότερη, βέβαια, κλινική μορφή λοίμωξης από τους ιούς Coxsackie είναι η μη ειδική εμπύρετη νόσος.

Εκτός από υψηλό πυρετό περιλαμβάνει κεφαλαλγία, δυσκαταποσία, κοιλιακά άλγη και γαστρεντερικές διαταραχές, και μπορεί να συνοδεύεται από εξάνθημα ποικίλλου τύπου, το οποίο εξαφανίζεται με την πτώση του πυρετού. Ο πυρετός διαρκεί συνήθως 3-4 ημέρες και συχνά έχει διφασική πορεία.

<h4Όπως όλες οι ιώσεις έτσι και η λοίμωξη απο τους ιούς Coxsackie είναι συνήθως αυτοπεριοριζόμενη, κάνει τον κύκλο της και φεύγει, με ανάγκη μόνο συμπτωματικής και ανακουφιστικής αγωγής για το παιδί, χωρίς ειδικά φάρμακα.

Ποτέ αλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως ιδιαίτερα στην Παιδιατρική “less is more”.

Επειδή όμως, οι συγκεκριμένοι ιοί μπορεί, σπάνια βέβαια, να εμφανίσουν και τις σοβαρές μορφές λοίμωξης, γι’ αυτο και χρειάζεται η στενή εποπτεία και φροντίδα από τον Παιδίατρο, σε κάθε περίπτωση.

Εκτός αυτού σημαντικό είναι-και αξίζει να τονιστεί- πως όσα παιδιά ήρθαν μεν σε επαφή με τον ιό -«κρούσμα του ιού στον παιδικό σταθμό ή το σχολείο»-δε σημαινει πως θα νοσήσουν κιόλας.

Περίπου τα μισά από όλα τα παιδιά που μολύνονται με τον ιό δεν έχουν καθόλου συμπτώματα.

Τέλος επειδή η Πρόληψη είναι πάντα καλύτερη απο την θεραπεία:

Ωστόσο, χρήσιμο είναι να γνωρίζουμε πως οι περισσότεροι άνθρωποι μεταδίδουν την ασθένεια πριν από την πρώτη εμφάνιση των συμπτωμάτων τους· έτσι πολλές φορές, δεν υπάρχει πρακτικός τρόπος να προστατευτεί το παιδί από τη νόσο.

Αποδεχόμαστε απλά πως κάποιες ιώσεις το παιδί μας είναι αναπόφευκτο να τις περάσει και φροντίζουμε με πολλές αγκαλιές και με την κατάλληλη Παιδιατρική Φροντίδα να τις περάσει όσο το δυνατόν πιο ήπια και ανώδυνα…