Logo-1

Αποτελούν μοναδικές ευκαιρίες να μοιραστούμε αληθινά το χρόνο μας με την οικογένεια, να ζήσουμε όχι «παράλληλα» αλλά «μαζί», χωρίς υποχρεώσεις, απολαμβάνοντας τις ευεργετικές- για την ψυχική και σωματική μας υγεία-ιδιότητες του ήλιου και της θάλασσας·προστατεύοντας ομως ταυτόχρονα, δυναμικά την υγεία των παιδιών μας.

Η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο προκαλεί βλάβες στο DNA και μειώνει τη λειτουργικότητα των δερματικών κυττάρων. Δυο σοβαρά ηλιακά εγκαύματα πριν από τα 18 χρόνια ζωής διπλασιάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου δέρματος στην ενήλικη ζωή, πέντε την τριπλασιάζουν.

Απαραίτητα, λοιπόν, τα παρακάτω μέτρα ηλιοπροφύλαξης στα παιδιά:

Τονίζεται ότι:

Επιτακτική κρίνεται όμως και η ασφάλεια του παιδιού στο νερό. Ο πνιγμός αποτελεί τη 2η αιτία θανάτου από σωματική βλάβη χώρις πρόθεση, σε παιδιά 1-19 ετών, στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ.

Συνιστώνται πολλαπλά επίπεδα προστασίας, δεδομένου ότι καμιά μεμονωμένη στρατηγική δεν προλαμβάνει όλους τους πνιγμούς στο νερό, με κυριότερες την εκπαίδευση των γονιών σε στρατηγικές μείωσης του κινδύνου πνιγμού, όπως η στενή επίβλεψη και η γνώση καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης, η ύπαρξη ναυαγοσώστη και τα σωσίβια.

Συστήνεται:

Τονίζεται ότι:

Η σχέση των παιδιών με τον ήλιο και τη θάλασσα είναι πηγή ζωής.
Φροντίζοντας να τηρούμε πρωτίστως εμείς τα μέτρα προστασίας, τους δίνουμε το καλό παράδειγμα.
..γιατί τα παιδιά μπορεί σπάνια να ανταποκρίνονται στα λόγια μας, πάντα όμως επιτυγχάνουν να μιμούνται τις πράξεις μας..

Χαρούμενες Διακοπές !

Ευαγγελία Ι. Παπαθεοδώρου
Παιδίατρος
Στέλεχος εκπαίδευσης στο Μητρικό Θηλασμό